Sunday, June 30

Latihan Mengajar : The Crucial First Week

Alhamdulillah,
sda seminggu berlalu.
mcm2 pengalaman & ilmu baru yg aku dapat...
ya lah,selama ni malar belajar teori,
kali ni,masuk kelas berdepan sendiri dgn students..
baru la ko tau tahap kemampuan sebenar diri..

walaupun terpaksa delay lapor diri hari tu,
gara2 jerebu x dpt mo masuk kelas hari isnin..
* dlm hati - rasa selamat.. haha..masih nervous bh..

hari selasa masuk kelas kali pertama,
mcm biasa la taaruf..
aku buat style taaruf lukisan hari tu,
mmg students zaman sekarang ni kreatif2 ok!
mcm2 lukisan & interpretasi dorang!

* kelas Bahasa Arab - lukis10 perkataan yg students tahu...




* Kelas PAI - lukis sesuatu yg gambarkan diri students..






tapi salah satu problem terbesar aku - dialek sabah aku ! hahahah..
mmg la aku study KL mo dekat 7 tahun,
selama ni ng kwn2 smenanjung,aku main ckp sabah ja !
dorang faham apa!

tapi bila berdepan ng students,
alamak aku tau aku mesti try tukar dialek aku.
tapi sori la,dialek sabah tu tetap ada..
sampai ada students tegur " amboi ustazah,pekatnya ckp sabah, tapi comel la "
hahahahaha...
aku pun jwb dgn selambanya- "sori ah.. tapi masih bole faham kan.."
n then pastu dorang pun malar suruh aku ckp sabah..
*nanti aku ckp betul2 x faham pla..


salah satu fasa kehidupan yg mesti ko lalui - fasa menjadi junior.
sda membesar bsama um slama 4 tahun,skrg tiba d tempat baru ni,
kna jd junior pla..
n jd junior,ko msti patuh,rajin,dan pandai bergaul..
( = .. = ) sda la aku ni pemalu orangnya..heheh...

 masa praktikal ni,baru la aku nampak situasi sebenar kehidupan seorang guru..
dengar2 cerita2 senior..wah...
konklusinya,jadi guru MESTI SABAR & SANGGUP BERKORBAN !

minggu pertama,
sda merasa jd guru pengiring students p malam teater cinta Rasul @ Syakirin KLCC..
sda merasa bertugas hari sukan..

next week,
bertugas d program motivasi PMR pla @ Dusun Eco Resort,Pahang..
selasa - khamis..
* excited jg - tapi kalut juga,kalu jumaat tu lecturer dtg observe..





ok.aku harap the next 8 weeks akan lebih mendewasakan aku..aiseh..
dan harapnya satu hari nanti aku  bole berbangga & tersenyum puas
sebab aku yakin aku wat keputusan yg bijak utk jadi seorang guru ;-)






Saturday, June 22

Latihan Mengajar!

Assalammualaikum..
Grr.. Nervous gila !
Isnin ni aku da stat msuk kelas!
Kelas PI skali ng BA pla tu !

Memang hari pertama x kna mengajar,sesi taaruf smua tu.
Pressure,masa ni la kta mo raih first impression students.

Dan kepala aku pn ligat la memikir bbrapa idea utk aktiviti taaruf..setiap masa dan ketika.

Here's what i'm thinking-

Aktiviti taaruf.
Aku terfikirkn kaedah melukis.
Utk pend. Islam,minta pelajar lukis ssuatu benda yg bole gmbrkn personaliti drg.(idea ni dtg bla terkenang sir razak pnah wat cmni dlu).
Dlm krtas tu,tlis mklumat diri dlm jawi & sbb pilih lukisan tu..
Then,cbt undi sepa yg bentang d dpan,smpai ms hbis..hehe
Tp b4 tu better sbut nama sorang2 spintas lalu,tkt ms bntang x smua students sempat..

Utk bhs arab pla.memandangkn mlibtkn komunikasi dlm BA. Aku fkrkn benda yg smple skit. Just lukis at least 10 benda yg drg tahu dlm BA.  Then mklumat diri & mslh2 dlm pmbelajaran BA. Mn tau,tlis dlm krtas drg bole luahkn smua..

At last,hbis kelas,kumpul smua kerja students. Jd kajian n kenangan..

.............................................

Memang x pcaya. Akhrnya 7 tahun belajar smpai ke pghujung. ( kalu smbg master,tmbh lg! )

LM kali ni selangkah aku ke alam kerja.. Mesti mesrakan diri! Timba ilmu dgn guru2 senior. Stiap org mesti akan lalu jg fasa ni dlm khidupan - bila ko kna sesuaikn diri dlm situasi bru..
Dan bg aku fasa tu bermula lusa!!!

Sda bertahun belajar teori. X guna jg dpt paper A kalu x praktikal yg baik..kan..

Ok,tlg doakn aku ya!
Semoga Allah mudahkn urusan ku & sahabat2 dlm mendidik anak bgsa mjd hamba & khalifah yg soleh. Aamiin..

By the way,ni skola LM aku nnt -
Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Gombak !

Monday, May 13

For one more day..

10.7.2006.

Mak peluk aku kuat-kuat. Airmatanya mengalir. Mungkin dia sebak,sedih. X dpt lepaskan anak sulungnya ni pergi jauh. Hari ni aku berangkat ke kelantan. Ke nilam puri,smbung asasi lepas spm. Mak xdpt ikut ke airport. Dia sakit. Dia xdpt bjalan jauh. Dia sakit kanser usus...

19.9.2006.

Hari selasa.Kelas nasyatat ustaz shukeri. Abah called. He asked to come home. Sayup2 aku dengar bunyi tut..tut..tut.. Mak mana? He said,"balik la,mak ko da tenat..". Dan airmata panas pun mula berlinangan..
Aku bergegas balik. Seorang. First time. KB-KUL-KK. Hati berdoa. "Allah,selamatkan ibuku."

Maghrib. Smpai d kkia. Hanya aunty rus & aunty gumuk dpt jemput. Mata drg sembam.

Smpai d HQE. Aku nmpak saudara mara ramai dtg. Pantas naik ke wad. D katil hujung sana,aku nampak mak. Dan aunty2 ku yg sdg menangis. Memeluk aku. "bersabarlah". Allah. Beratnya ujian ini. Mak sda tiada. Dia pergi tinggalkan kami. Aku x smpat pun bertemunya kali terakhir. Mak..

Today.13.5.2013.

7 tahun sda mak pergi. Many things happened. Dulu adik baru amek upsr. Now,she'll sitting for her stpm. Aku kesiankan dia. She grew up as teenager without mum. Mungkin sbb tu dia manja. Dan keras kepala.

Mak,kami semua da besar. Aku,awang,caca. Dan kami sgt rindukan mak. Tipu la kalu aku x pernah angan2,cmna hidup kami kalu mak masih ada. Kalu mak masih ada. Tapi aku tahu. Aku kena redha. Mgkin jg aku mkin tabah,sbb aku sda merasa kehilangan insan tpenting dalam hidup.. Mak..

Kelmarin hari ibu. Orang asyik post gmbar mak drg d fb. Aku hny mampu like. Tipu la kalu aku x rasa sayu..